Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Saunování v Praze

Jste úplně nazí v místnosti, kde je opravdu hodně, hodně teplo. Snažíte se uvolnit, zbavit se stresu a cítit se příjemně. Ale nedaří se? Mám pro Vás pár tipů jak to napravit.

sauna ve wellness hotelu StepHotel Step

Pro někoho následující rady budou možná běžnou rutinou, nicméně já se neustále setkávám s tím, že lidé opravdu nevědí, jak správně sauny využívat. Já byla jednou z nich. Nicméně měla jsem to štěstí, že jsem potkala jednoho chytrého pána, který mě se vším pečlivě seznámil. 

 

1. zásada - před vstupem do sauny/páry/vířivky se VŽDY osprchuji! 

2. zásada - když jdu po sprše do sauny, nejdříve se osuším ručníkem. Do sauny vstupujeme vždy se suchou pokožkou. Nikdy ne mokří. Nedochází pak k pocení, ale pouze k vysušování pokožky. Potit se začnete mnohdy pozdě (pak moc dlouho v sauně nevydržíte) nebo se nestihnete potit vůbec. Nedojde tak k pročištění kůže a k ozdravnému účinku obecně, který saunování má. V sauně zůstáváme 5 - 15 minut, podle toho, co kdo vydrží. Měli by jste se však opravdu hodně potit a být celí mokří. Proto máme pod sebou dostatečné podložení, např. ručník nebo prostěradlo. Sedíte-li ve vyšších místech, je nutno mít podložené i nohy. Opět z hygienických důvodů. 

3. zásada - když vylezu ze sauny, neletím HNED pod studenou sprchu nebo do ochlazovacího bazénku. Nejdřív se chvíli projdu, počkám, až trošku klesne teplota těla dle okolní teploty vzduchu. Pak pustím sprchu s ledovou vodou. Nejdřív si pod ní ochladím jednu ruku. Pak jednu nohu. Přidám druhou ruku a nohu. A postupně do sprchy vzlezu celý a ochlazuji se dle toho, jak dlouho je Vám to příjemné. Teprve po sprše si ještě můžu vlézt do ochlazovacího bazénku. Můžete chvíli setrvat pod vodou, někdo tam jen vleze, zchladí se a hned vyleze. NIKDY však do ochlazovacího bazénku nejdeme bez předchozího osprchování. 

Za prvé kvůli hygieně a také kvůli zdraví. Sauna snižuje krevní tlak, proto se občas může stát, že když vylezete, točí se Vám hlava. Když hodně rychle vlezete do ledové vody nebo pod ledovou sprchu, velmi rychle Vám krevní tlak stoupne a když ten "šok" je pro tělo opravdu hodně rychlý a silný, může dojít až k srdeční zástavě. 

4. zásada - dopřeji tělu dostatečný odpočinek mezi jednotlivým vstupem do sauny. Aspoň 15 minut si někde sednu nebo lehnu a relaxuji, čtu si, napiji se. A pak můžete na další kolečko. 

Během saunování nezapomínejte na tekutiny. Nejlepší je obyčejná voda nebo neslazený čaj. Nedoporučuji moc alkoholické nápoje, i když i to jsem už viděla. 

Chcete-li své  kůži dopřát trochu luxusu, a dovolí-li Vám to (předem se raději zeptejte) můžete si sebou do sauny vzít i plastovou lahvičku s tekutým medem. Jakmile je sauna dostatečně vyhřátá a Vy se začínáte potit, natřete se medem od hlavy (i do vlasů) až k patě. Opět mějte na paměti, že musíte být dostatečně podloženi!!! Aby med nestekl nikam na dřevo a neponičili jste tak zařízení sauny. Nechte med chvíli na kůži působit. Když už déle v sauně nevydržíte, vyjděte ven a nechte med na kůži uschnout. Jakmile začne med na kůži "lepit", můžete jít do sprchy.  Tento medový rituál se dělá většinou při posledním kolečku v sauně, kůže je medem hezky provoněná a jemná. 

Máte-li možnost zajít předtím ještě do páry, pak je dobré mít sebou hrubou mořskou sůl smíchanou s trochou kvalitního olivového oleje.

Zase je dobré se předem zeptat, jestli smíte. Tyto rituály dělají pouze v jedném wellness středisku, a to v aquaparku v Čestlicích. Nikde jinde jsem se s nimi nesetkala, ale nevidím jediný důvod, proč bychom si toto nemohli dopřát i jinde. A za zeptání Vám nos nikdo určitě neukousne. 

Když vejdu do páry, chvíli počkám, až se mi celé tělo prohřeje. Pak na celé tělo nanesu hrubě mletou mořskou sůl smíchanou s troškou kvalitního olivového oleje. Máte-li sebou partnera, může Vás touto směsí celého namasírovat. Je to hodně příjemné. Solí se odstraní všechny odumřelé buňky (tzv. peeling) a olej provoní a zjemní pokožku. Sůl se v páře rozpustí. Po té se můžete osprchovat vlažnou vodou. 

No a nakonec tu  mám pár tipů, kam v Praze vyrazit na saunování.

Aquapark Čestlice - jistě všichni znáte. Mají tam wellness centrum. Nejhezčí vůbec. Venkovní i vnitřní vířivky, sauny, mraky sprch, pára. K dispozici bar, také možnost masáží, atd. Nevýhoda je, že je to z ruky a je tam dost draho. Víc informací zde: http://www.aquapalace.cz/ O víkendech probíhá i saunování při svíčkách. 

Sauna Praha - 10. patro hotelu Olšanka, Praha 3 - Žižkov. Venkovní terasa, včetně ochlazovacího bazénu. K dispozici odpočívárna, masážní křeslo a bar. Po dohodě Vám i ugrilují kus masa. Otevírací hodiny po - čt 13:00 - 22:00, pá-so zavřeno, ne 16:00 - 22:00. Ceník 220 Kč na 90 min. Více informací zde: http://saunapraha.cz/ A dámy, chodím tam samí mladí, velmi sympatičtí a hezcí chlapi! 

Wellness hotel Step - Bazén 25 metrů, vodní a saunový svět, whirlpooly, relaxační bazény, parní aroma lázně, privátní wellness zónu, odborné masáže, zážitkové balíčky. Adresa: Malletova 1141, Praha 9. Ceny a další informace najdete zde: http://www.infinit.cz/praha-vysocany-spa/pricelist V hotelové restauraci výborně vaří!

Sauna Hadovka - Evropská 35, Praha 6 - Dejvice. Celoročně otevřená finská sauna, saunování děti ve zvláštním režimu, saunování těhotných žen ve zvláštním režimu, možnost soukromého pronájmu sauny před a po provozní době. Velmi malé zařízení, s příjemnou obsluhou. K dispozici sauna, dvě sprchy a bar. Cenově velmi dostupné. Více informací naleznete zde: http://www.sauna-hadovka.cz/o-saune

Autor: | pátek 5.10.2012 16:37 | karma článku: 16,56 | přečteno: 4634x
  • Další články autora

Kosmetické recenze

Ve svých 31-ti letech jsem konečně objevila svět kosmetiky. Ráda bych zde psala o jednotlivých produktech, které jsem si koupila a osobně vyzkoušela. Bude se jednat jak o kosmetiku pečující (tělo, vlasy,...), tak i dekorativní kosmetiku. Svět kosmetiky mi přijde natolik fascinující a je toho tolik, že se normální člověk v tom všem zkrátka vyznat nemůže, a proto si myslím, že psaním recenzí se nic nepokazí, naopak, člověk si udělá přehled o mnohem více produktech, než by kdy sám mohl zvádnout. Já osobně pročítám mnoho blogů a koukám na různá videa a vždy se dozvím něco nového. Proto doufám, že Vám moje recenze do budoucna také přinesou nějaké nové informace.

22.3.2013 v 17:27 | Karma: 6,55 | Přečteno: 806x | Diskuse| Ona

Rozbřesk 2. část - Twilight sága

Upíři. Mnozí z Vás jistě znají. Reklamní masírka na každém kroku. Je téměř nemožné neznat upíra Edwarda a jeho milovanou Bellu. I já jsem šla na premiéru druhé části posledního dílu "Rozbřesk". A víte co? Stálo to za to!

17.11.2012 v 1:15 | Karma: 7,52 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Osobní

Nový pražský klub La Macumba!

La Macumba je slovo afrického původu, toto slovo by se dalo přeložit do češtiny jako "kouzlo", nebo "čaroděj". V africkobrazilské kultuře se toto slovo používá jako hanlivý výraz pro černou magii. Macumba je také druh hudebního žánru Afriky. Na Kubě je to také nejvyhlášenější a nejnavštěvovanější párty klub.

7.10.2012 v 8:00 | Karma: 13,51 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Kultura

Dovolená v Chorvatsku 2012

1.9. - 9.9.2012 jsme se vydali s partou nehrožených tanečních zelenáčů i mazáků, a mimojiné také s manžely Lužnými - mazáky všech mazáků, kteří celou akci organizovali, na dovolenou v Chorvatsku u městečka Omiš, abychom zažili nezapomenutelné. To se podařilo. Odřené ruce i nohy, dobře, že jsme se nezabili. Některé jsme málem zapomněli na jednom z ostrovů při výletě lodí. Spánek byl luxus jen některých z nás a každodenní taneční párty z nás ke konci pobytu dělaly taneční Zombie. Ale bylo to super!

6.10.2012 v 16:18 | Karma: 10,59 | Přečteno: 1704x | Diskuse| Cestování

Neděle propojila celý svět tancem

16. září ve 12 hodin propojil brazilský párový tanec celý svět. Zouk na 3 000 tanečníků z více než 95 měst z 37 zemí. Zatančili ve stejný čas stejnou choreografii v tanečním Flash mobu. Pražský International Zouk flash mob proběhl v prostorách Obchodního centra Letňany a zúčastnilo se ho na 30 tanečních nadšenců z Prahy, Brna, Kyjova a Londýna.

20.9.2012 v 9:17 | Karma: 7,31 | Přečteno: 687x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1844x
Člověk, žena, přítelkyně, kamarádka, dcera, tanečnice.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články